Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Τέχνες

ΑΛΚΗΣ ΠΡΩΤΟΤΣΙΓΓΕΛΟΣ

Ο εκπληκτικός συγγραφέας, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη, μιλά για τα σκληρά παιδικά του χρόνια και σκιαγραφεί το τελευταίο του αριστούργημα, Η αβάσταχτη μελαγχολία του ληξίαρχου.
Συναντήσαμε τον Αλκη Πρωτοτσίγγελο σε γνωστό μπιστρό της Βάρης να απολαμβάνει ένα ελαφρύ κυριακάτικο δείπνο συνοδευόμενος από τρυφερή ύπαρξη. Μεταξύ επιδορπίου και λυπητερής είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία σας μεταφέρουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα.

 

Κύριε Πρωτοτσίγγελε, πείτε μας πώς αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας.

Έναν καιρό που μ'έστελνε η μάνα μου σχολεί-είο-ω-ω-ω-ω, οι δάσκαλοί μου με'βαζαν στο πρώτο το θρανί-ι-ι-ι-ο. Ο πιο καλό-ος, ο μαθητή-ης, ήμουνα 'γω στην τά-α- εε ναι λοιπόν που είχαμε μείνει; Α, ναί. Μου έλεγαν όλοι πόσο καλές εκθέσεις έγραφα. Εγώ τότε χάρηκα και άρχισα να γράφω μυθιστορήματα πάνω στα χασαπόχαρτα με τα οποία ο κρεοπώλης πατέρας μου τύλιγε μπριτζόλες. Όταν κάποια μέρα 6 πελάτες μας έπαθαν δηλητηρίαση από το μελάνι, τότε κατάλαβα την δύναμη του γραπτού λόγου και αποφάσισα να γίνω συγγραφέας.

Θυμάστε κάποιο από αυτά τα πρώτα μυθιστορήματα;

Ααααχχχχχχχ, τι μου θυμίσατε τώρα! Τί ευτυχισμένες στιγμές πέρασα γράφοντάς τα... Πως να ξεχάσω το "Η κοκκινοσκουφίτσα και η νυμφομανής σαδομαζοχίστρια γιαγιά", "Ο Ναζί τραβεστί Κακός Λύκος και τα τρία γουρουνάκια", "Διαστροφές στο κοτέτσι", αχ, ωραία χρόνια εκείνα...

Στα έργα σας αναφέρετε συχνά τον κρεοπώλη πατέρα σας. Πόσο σας επηρέασε η σχέση σας μαζί του;

Θυμάμαι όταν γύριζα απο το σχολείο και δεν είχα πάρει καλούς βαθμούς, με άρπαζε απο τα αυτιά, με χτύπαγε με το σφυρί για τα κρέατα, μου αλάτιζε τις πληγές, με έκοβε κομμάτια με τον μπαλντά, και με έψηνε για τρείς ώρες στον φούρνο με πατάτες και ρίγανη. Θυμάμαι όμως και μερικές φορές που δεν ήταν καθόλου καλός μαζί μου.

Στα έργα σας αναφέρετε επίσης πόσο σας επηρέασαν τα παιχνίδια με τους φίλους σας στην αυλή του σπιτιού σας...

Ω, ναί! Παίζαμε συνήθως τον χασάπη. Οι φίλοι μου έπαιζαν το κρέας και εγώ έπαιζα τον χασάπη. Μετά το παιχνίδι πηγαίναμε στην κυρα-Μαρία την μοδίστρα και τους έραβε τα χέρια και τα πόδια. Μετά οι γονείς τους τους πήγαιναν στο Κ.Α.Τ. και τους τα κολλάγανε κανονικά, τουλάχιστον σε όσους ήταν ακόμη ζωντανοί. (Γέλια.)

Μιλήστε μας για το τελευταίο βιβλίο σας.

Πρόκειται για την τραγική ιστορία μιας μητέρας η οποία δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει, και κατέφυγε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα να γεννήσει ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο όμως ήταν ήδη έγκυος. Επειδή όμως ήταν πολύ μικρό για να γεννήσει την κόρη του (το έμβρυο ήταν και αυτό κοριτσάκι), μεταμοσχεύουν το έμβρυο στην γιαγιά της. Τότε έρχεται όμως ο πόλεμος, και σε έναν βομβαρδισμό με βόμβες βυθού, πετυχαίνουν κατα λάθος το μαιευτήριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι γιατροί και οι μαίες, και να πάθουν αμνησία η γιαγιά και η μητέρα. Το βιβλίο επανέρχεται μετά από 18 χρόνια όπου παρακολουθούμε την τραγωδία της δισέγγονης η οποία ζεί με την προγιαγιά της την οποία νομίζει ότι είναι μητέρα της, και με την γιαγιά της και την μητέρα της που νόμιζε ότι ήταν αδελφές της. (Δακρύζει.) Η χειρότερη τραγωδία συμβαίνει όμως όταν ο εικοσάχρονος θείος της, αδελφός της δεκαεννιάχρονης μητέρας της από τον ίδιο πατέρα, και ο οποίος έχει τυφλωθεί από ένα φριχτό ατύχημα με μπουγέλα, ζεί εξασκώντας το επάγγελα του ζιγκολό, και χωρίς να γνωρίζει την συγγένεια,τα φτιάχνει με την πενηντατετράχρονη προγιαγιά της, και σε μια στιγμή απροσεξίας, την αφήνει έγκυο. Η προγιαγιά είναι όμως πολύ μεγάλη για να γεννήσει, και δίνει το έμβρυο στην δισέγγονή της, η οποία χωρίς να το ξέρει, γίνεται έτσι η μητέρα του πρώτου της εξαδέλφου... Και αυτό δεν είναι ούτε το ένα δέκατο του βιβλίου...

Εκπληκτικό! Πώς συλλάβατε αυτήν την τόσο περίπλοκη υπόθεση;

Όταν ήμουν μικρός έβλεπα πολύ STAR TREK...

Πείτε μας, ποιοί συγγραφείς σας επηρέασαν περισσότερο;

Έχω επηρεαστεί πολύ από τον τρόπο που έγραφε ο Πάνος Σόμπολος, ο Φίλιππας Συρίγος, ο Χάρης Αλευρόπουλος, ο Σπύρος Ζαγοραίος, ο Στέλιος Καζαντζίδης, και ο Αρβιντας Μαρτσουλιώνης.

Και από ποιητές;

Πολλοί. Ο Γιώργος Φούντας, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Κάρλ Μάρξ, ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Αρχιμήδης, ο Ευκλείδης, ο Νεύτωνας, ο Νόρτονας και ο Κλίντονας.

Υπάρχει κάποια γυναίκα που σημάδεψε την ζωή σας;

(Ξεροβήχει.) Αν υπάρχει λέει... Ακόμη έχω εκείνο το σημάδι από το τηγάνι που μου πέταξε η μάνα μου στο κεφάλι όταν ήμουνα 5 χρονών επειδή της είχα αγοράσει λάθος μάρκα τσιγάρα από το περίπτερο.

Ποιά είναι τα σχεδιά σας για το παρελθόν;

Εξαρτάται, μιλάτε για το παρελθόν έχοντας υπ' όψη τον ορισμό του Bohr ή του Hoyle?

Παρακαλώ μήν είστε αδιάκριτος!

Ευχαριστώ.

Και εμείς σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε η ομάδα σας να πάει καλά στο κύπελλο Κόρατς.


CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.