Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Οικονομία

ΕΚΛΟΓΕΣ Α.Ε.

Σας ανακοινώνουμε, όπως πάντα κατ'αποκλειστικότητα, ένα από τα μέτρα που έχει προγραμματίσει να εφαρμόσει η νέα-παλαιά κυβέρνηση, ώστε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, την ορθολογικότερη διαχείριση των διακινούμενων χρηματικών ποσών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό αλλά ωραίο ακούγεται).


Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ξοδεύονται τεράστια ποσά. Κάθε φορά εξαγγέλλονται ανώτατα όρια δαπανών αλλά η παραβίασή τους είναι τόσο αυτονόητη όσο και το μποτιλιάρισμα στην οδό Κατεχάκη. Κάθε υποψήφιος απλά δηλώνει ότι τα χρήματα τού τα έδωσαν κάποιοι "φίλοι" (εγώ γιατί να μην έχω τέτοιους φίλους;). Από την άλλη μεριά, οι εκλογές κοστίζουν και στο κράτος. Μια ιδέα που κυοφορήθηκε στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τις τελευταίες εκλογές, πλην όμως θεωρήθηκε πολύ τολμηρή και ριψοκίνδυνη για να αποτελέσει μέρος της προεκλογικής εκστρατείας τους, βρίσκει τώρα πλέον πρόσφορο έδαφος για να υλοποιηθεί.

Η σκέψη που έγινε ήταν απλή:

1. Κάποιοι (οι υποψήφιοι) είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.

2. Κάποιοι (το κράτος) χρειάζονται χρήματα.

3. Γιατί να μην βρεθεί μια λύση όπου οι μεν θα χρηματοδοτούν τους δε;

Η εξαιρετικά απλή αυτή σκέψη οδήγησε στην μεγάλη απόφαση:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των εκλογών!

Η βασική ιδέα είναι να υπάρχει μία ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία (ΕΚΛΟΓΕΣ Α.Ε.) η οποία θα εποπτεύει και θα διαχειρίζεται το σύνολο των διακινούμενων χρηματικών ποσών. Αντί λοιπόν οι υποψήφιοι να σκορπούν ανεξέλεγκτα τα χρήματά τους, θα τα διοχετεύουν υποχρεωτικά μέσω αυτής της εταιρείας, η οποία θα κατακρατά ένα σημαντικό ποσοστό κέρδους και με αυτό θα χρηματοδοτεί τα αναγκαία έξοδα (κάλπες, παραβάν, φρούρηση, εκτυπώσεις, μηχανοργάνωση κ.λπ.).

Για την ακόμη πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος προτείνεται η ΕΚΛΟΓΕΣ Α.Ε. μελλοντικά να "σπάσει" στις εξής επιμέρους εταιρείες:

ΕΚΛΟΓΟΡΕΚΛΑΜΑ Α.Ε. (με αντικείμενο την διαφημιστική προβολή των κομμάτων και υποψηφίων)

ΕΚΛΟΓΟΤΜΗΜΑ Α.Ε. (με αντικείμενο την κτιριακή υποστήριξη των εκλογών, οι οποίες θα διεξάγονται σε πανέμορφα προκάτ κτίρια - για να μην καταλαμβάνονται τα σχολεία και από τις εφορευτικές επιτροπές)

ΕΚΛΟΓΟΣΑΜΑΛΙ Α.Ε. (με αντικείμενο τα κάθε λογής ψιλολόγια που απαιτούνται για τις εκλογές, από την προμήθεια καλπών και παραβάν μέχρι τα σνακ που καταναλώνει η εφορευτική επιτροπή)

ΕΚΛΟΓΟΤΡΑΒΕΛ Α.Ε. (με αντικείμενο την μετακίνηση των οπαδών για τις συγκεντρώσεις, των ετεροδημοτών και των δικαστικών αντιπροσώπων)

ΕΚΛΟΓΟΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ Α.Ε. (με αντικείμενο την τήρηση της τάξης την ημέρα των εκλογών, αλλά και την πιστή εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας σε όλη την προεκλογική περίοδο - θα χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα που είναι βέβαιο ότι θα πληρώνουν οι παραβάτες υποψήφιοι)

ΕΚΛΟΓΟΝΤΑΤΑΣ Α.Ε. (με αντικείμενο την μηχανοργάνωση - θα χρηματοδοτείται από το 10% που θα κατακρατείται επί της λιανικής τιμής των προεκλογικών γκάλοπ και των exit poll)

Οι μόνες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν κατά τις συσκέψεις των συμβούλων του υπουργείου Εσωτερικών έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η ΕΚΛΟΓΕΣ Α.Ε. και τα παρακλάδια της θα έχουν συμφέρον από την όλο και συχνότερη διεξαγωγή εκλογών, και συνεπώς θα κάνουν το παν για να συμβάλουν στην όξυνση του πολιτικού κλίματος. Για να αποφευχθεί αυτό, προτάθηκε η εταιρεία να αναλάβει την διεξαγωγή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (δηλ. και των δημοτικών, νομαρχιακών και ευρωεκλογών), και να ενθαρρυνθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό καθώς και σε άλλου είδους εκλογικές διαδικασίες όπως:

  • εκλογές συλλόγων / συνδέσμων,
  • εκλογές σωματείων / επιμελητηρίων / συνδικάτων,
  • μαθητικές και φοιτητικές εκλογές,
  • ανάδειξη αρχηγού σε ποδοσφαιρικές ομάδες,
  • αναπλήρωση των εν χηρεία επισκοπικών θρόνων,
  • εκλογή διαχειριστών στις πολυκατοικίες

Και μια πρόταση που δεν "περπάτησε"...

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για ακόμη τολμηρότερες ιδέες που ακούστηκαν σε ένα brainstorm (=τρικυμία εν κρανίω) των αρμόδιων συμβούλων. Μία από αυτές ήταν η πρόταση για "μετοχοποίηση" των κομμάτων. Με την εισαγωγή των κομμάτων στην Σοφοκλέους θα εξέλιπε εντελώς η ανάγκη για κρατική επιχορήγησή τους, αφού θα μπορούσαν με πλήρη διαφάνεια να αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους επενδυτές / υποστηρικτές. Όλοι οι συζητητές συμφώνησαν ότι η καθημερινή παρακολούθηση των μετοχών των κομμάτων θα τόνωνε το ενδιαφέρον του λαού για την πολιτική. Ο λόγος που δεν προχώρησε περισσότερο αυτή η ιδέα είναι ότι ο εμπνευστής της πρότεινε μακροπρόθεσμα να καταργηθούν οι εκλογές και να σχηματίζεται κυβέρνηση από το κόμμα του οποίου η μετοχή είχε την μεγαλύτερη απόδοση στην τετραετία που πέρασε.  

 


CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.