Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Εκπαίδευση

Γραμματική


Μάθημα Η'

1. Υποχρεωτικό Γένος Αρσενικό (καμμία σχέση με τον κ. Αρσένη)
Λόγω της πολυπλοκότητας της γλώσσας μας κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει κάποια απλοποίηση. Ξεκινάμε από τα πολλά γένη στα ουσιαστικά και στα επίθετα, τα οποία είναι άχρηστα και μόνο μρπέδρεμα προσφέρουν. Ομάδα (ερασιτεχνών) γλωσσολόγων συνέταξε μια τριμελής επιτροπή από 4-5 άτομα (sic) και απόφάσισε να περικόψει τα πολλά γένη και να κρατήσει μόνο το αρσενικό. Πχ. το ψάρι γίνεται ο ψάρης, το γραφείο ο γραφείος, το κοριτσάκι ο κοριτσάκης, το καλαμπόκι ο καλαμπόκης κλπ. Στην κατηγορία των περικομένων περιλαμβάνονται και ξένες λέξεις, οι οποίες, σημειωτέον, πρέπει να εξελληνιστούν. Πχ: Ο πισής, ο Πι-κέη Ζίπης, ο Κομπιούτορας, ο Κέρσορας, ο γιουτήλιτης, ο πόντικας κλπ. Τα ουσιαστικά και τα επίθετα που ήταν ήδη αρσενικού γένους παραμένουν αρσενικά για ευκολία, όπως πχ ο Νόρτονας (βλ. προηγούμενο τεύχος).

2. Κατάργηση των καταλήξεων
Η ίδια επιτροπή που προέκυψε με τα τα παραπάνω συμπεράσματα, μετά από έκτακτη συνεδρίαση λόγω της κρίσης που περνάει η δημόσια παιδεία αυτή την εποχή, κατέληξε και στα παρακάτω συμπεράσματα:
Το γραμματικό/συντακτικό πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως σε μοντέλες/μοντέλους, παρουσιάστριες, στρατιωτικούς και δημοσιογράφους με τα τριγενή και δικατάληκτα επίθετα μπορεί να λυθει με παρόμοια τακτική απλοποίησης. Πχ: παλιά λέγαμε 'ένας τεραστιώδες σεισμός', 'με αλματώδες ανάπτυξη', 'οι ογκώδες πολυκατοικίες' κλπ. Ολα τα δικατάληκτα επίθετα γίνονται πλέον μονοκατάληκτα, άκλιτα, και το τελικό φωνήεν καταργείται. Ετσι τώρα θα λέμε: 'ένας τεραστιώδ σεισμός', 'με αλματώδ ανάπτυξη' 'οι ογκώδ πολυκατοικίες' κλπ. Οι ουσιώδ αυτές αλλαγές στο σύστημα προφοράς έχουν ήδη υιοθετηθεί από πολλές επαρχίες της Ελλάδας εδώ και χρόνια, και έχουν φέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Ηταν μια κοινωνική προσφορά...


Οι δύο παραπάνω λύσεις θα βοηθήσουν σημαντικά να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες λόγω της απεργίας των καθηγητών (που δεν φταίνε αυτοί, η κακούργα κενωνία φταίει). Οι μαθητές θα έχουν απλούστερη γραμματική και οι διορθωτές-καθηγητές θα βγάλουν χρήματα ευκολότερα (αφού δεν μπορούν να πάρουν περισσότερα). Επίσης απλοποιώντας τη γραμματική και υιοθετώντας την προφορά που προαναφέρθηκε, διευκολύνεται και ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, καθηγητών, λιμενεργατών, φορτηγατζήδων κλπ.

CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.