Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Πολιτκή

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1998

Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου συνεχίζουν μια μακρά παράδοση, την αρχή της οποίας ουδείς πραγματικά γνωρίζει. Ωστόσο, ύστερα από επισταμένες έρευνες των επιστημονικών συνεργατών της ΛΑΣΠΗΣ και κάτω από απόλυτη μυστικότητα, σας παρουσιάζουμε (κατ'αποκλειστικότητα) τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των πρώτων δημοτικών εκλογών, το έτος 1834 στην Αθήνα.

    Με το διάταγμα του Μαΐου του 1834 που εξέδωσε η Αντιβασιλεία, ιδρύθηκαν δημοτικά σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους της (τότε) χώρας. Έτσι ετίθετο σε εφαρμογή το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Μάουρερ για την εμφύτευση του βαυαρικού επαιδευτικού προγράμματος στην ελληνική επικράτεια.

    Η αντίδραση όμως δεν άργησε να έλθει. Οι μαθητές θεώρησαν άκρως φασιστική (!?) την απόφαση για ίδρυση σχολείων Μάη μήνα, εν όψει καλοκαιριού κι εξεγέρθηκαν. Τον αγώνα ανέλαβε να συντονίσει το υπό ίδρυση δημοτικό σχολείο της Αθήνας, ενώ χρέη υπηρεσιακού προέδρου της συντονιστικής επιτροπής, που θα ετοίμαζε τις δημοτικές εκλογές, άσκησε ο κατοπινός γνωστός πολιτικός και (υπηρεσιακός - το'χε η μοίρα του - πρωθυπουργός) κ. Ζολώτας. Σκοπός των πρώτων αυτών δημοτικών εκλογών ήταν να εκλέξει ένα δωδεκαμελές συμβούλιο, το οποίο θα διαπραγματευόταν με την Αντιβασιλεία τον χρόνο ίδρυσης των σχολείων, εισηγούμενο ως καταλληλότερη ημερομηνία την 15η Οκτωβρίου.

    Οι εκλογές διεξήχθησαν, για ευνόητους λόγους, κάτω από άκρα μυστικότητα. Σε αυτήν έλαβαν μέρος περί τους 1500 μαθητές, αν και οι μαθητές που θα επάνδρωναν τα σχολεία ξεπερνούσαν τους 20.000.

    Η απροθυμία οφείλεται σε πολλούς λόγους, η κυριότερη ωστόσο ήταν η άγνοια περί του τι είνα εκλογές και σε τι χρησίμευαν!

    Από τις πρώτες αυτές δημοτικές εκλογές δεν έλειψαν δυστυχώς και τα επεισόδια: Σε 18 δήμους η εκλογική διαδικασία διακόπηκε απότομα, λόγω της απρόσμενης εμφάνισης βαυαρών μισθοφόρων, τους οποίους τεχνηέντως προσπαθούσαν οι μαθητές να πείσουν, πως δεν ήταν αυτό που νόμιζαν, αλλά ότι απλώς έπαιζαν τον "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ", χρησιμοποιώντας κάτι που έμοιαζε με κάλπη ως γραμματοκιβώτιο!

    Εν πάση περιπτώσει, το δωδεκαμελές συμβούλιο καταρτίστηκε από τα περισσότερο δημοφιλή παιδάκια της εποχής. Πρόεδρος, ως αναμενόταν, εκλέχτηκε ο Ζολώτας, ενώ ο εκλεγείς στην θέση του γραμματέως Κων. Μητσοτάκης, την επομένη της εκλογής του παραιτήθηκε και προσεταιρίστηκε την βαυβαρική πλευρά. Αξιομνημόνευτα μέλη του συμβουλίου υπήρξαν επίσης και ο Ίων Δραγούμης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Καμάρας, κ.α.

    Δυστυχώς, οι έρευνες των επιστημόνων της ΛΑΣΠΗΣ δεν μπόρεσαν να ανασύρουν περισσότερες πληροφορίες για το έργο του εκλεγέντος συμβουλίου. Θεωρείται βέβαιο πως η Αντιβασιλεία δεν ασχολήθηκε ποτέ μ'αυτό, όπως και το ότι οι μαθητές δεν πήγαν το καλοκαίρι εκείνο στο σχολείο, προτιμώντας τις διακοπές τους. Ασφαλώς όμως, οι πρώτες αυτές δημοτικές εκλογές χάραξαν τον δρόμο για τις μετέπειτα σχολικές, πανεπιστημιακές και τις εκλογές της τοπ. αυτοδιοίκησης, που καταχρηστικά χαρακτηρίζονται ως δημοτικές. Όσο για πολιτικές παρατάξεις ούτε λόγος. Όλοι οι εκλεγέντες (που εικονίζονται στην φωτογραφία) κέρδισαν την ψήφο χάρη στην προσωπικότητά τους και μόνο! Ιδού και μερικά συνθήματα:


* ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ!

* ΟΧΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΡΙΝΑ, ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΙΉΣΩΜΕΝ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ!

* ΕΜΠΡΟΣ ΖΟΛΩΤΑ ΜΕ ΠΕΙΘΩ, ΛΑΚΤΙΣΕ ΤΟΝ ΜΑΟΥΡΕΡ ΤΟΝ ΒΑΥΑΡΟ!!


CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.