Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Πολιτκή


Τοπικά Δημοψηφίσματα 1996
Υπουργείο Εσωτερικών
Χορηγός: Προφυλακτικά ΣΤΡΑΪΚΕΛΛΑΔΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
- Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ
- Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
- ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

(Βγάλτε τα χέρια από τις τσέπες! Δεν εννοούσαμε αυτό!)
- ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥ
(Επειδή κάποια πράγματα προσέχουμε που τα βάζουμε!)Συντριπτική ετυμηγορία του δωδεκανησιακού λαού: 68% ΟΧΙ στο δέκατο τρίτο νησί

ΜΠΕΖ και ΛΑΧΑΝΙ πέρασαν στον β΄ γύρο στους Αγίους Αναργύρους

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΟ ΤΥΡΚΟΥΑΖ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ
Διεκόπη η ψηφοφορία για την αναλογία των κοκτέιλ
Για "νοθεία" μιλά η αντιπολίτευση - Ανυπολόγιστες ζημιές σε 14 μπαρ και 32 καφετέριες του νησιού


ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

Χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξήχθησαν και φέτος κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε όλη τη χώρα τα ετήσια Τοπικά Δημοψηφίσματα με την ευγενική χορηγία της Klepsi Fax. Η αθρόα συμμετοχή των ψηφοφόρων (το ποσοστό της οποίας υπερέβη το 80%) αποδίδεται στην μεγάλη απήχηση του θεσμού των Τοπικών Δημοψηφισμάτων - και της ιδέας της Αμεσης Δημοκρατίας εν γένει - καθώς και στις προσφορές της χορηγού εταιρείας: κάθε ψηφοφόρος έλαβε δωρεάν ένα αναψυκτικό, και επιπλέον στους κάτω των 30 ετών προσφέρθηκαν μπλουζάκια με το σύνθημα: "Η Συμμετοχή Είναι Πώρωση - Klepsi Fax".

Η μετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων γύρω στις 9 το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τους περισσότερους ψηφοφόρους στον δρόμο της επιστροφής. Οπαδοί διαφόρων νικηφόρων συνδυασμών έστησαν αυθόρμητες γιορτές στα διόδια της Ελευσίνας και του Σχηματαρίου, παρατείνοντας τη συνηθισμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση έως αργά τη νύχτα. Παρ'όλη την ένταση, οι συμπλοκές στους αυτοκινητοδρόμους ήταν σχετικά λίγες και ανώδυνες.

Σοβαρότερα ήταν τα προβλήματα σε αρκετές πόλεις και χωριά. Στην Αλόννησο, η ψηφοφορία για την καθιέρωση υποχρεωτικής αναλογίας 1:2 στα κοκτέιλ με ουίσκι, βότκα, ρούμι ή τζιν διεκόπη μετά από εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ μελών του συλλόγου ΦΟΙΒΟΣ (Φίλοι Οινοπνεύματος Βορείων Σποράδων) - οι οποίοι συμφωνούν με την πρόταση - και ομάδας ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης του νησιού, οι οποίοι αντιτίθενται στο μέτρο. Σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε 14 μπαρ και 32 καφετέριες του νησιού. Με ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για προμελετημένα επεισόδια που επιβλήθηκαν από διαπλεκόμενα συμφέροντα με σκοπό την ματαίωση της ψηφοφορίας και της βέβαιης νίκης των φίλων του καλού ποτού, τονίζοντας ότι "χειρότερη και από την νοθεία των ποτών είναι η νοθεία των εκλογών". Μικρότερης κλίμακας επεισόδια σημειώθηκαν με αφορμή παρόμοιες ψηφοφορίες σε άλλα 26 νησιά του Αιγαίου, καθώς και σε 205 παραθαλάσσιους δήμους και κοινότητες, χωρίς όμως να διακοπεί εκεί η ψηφοφορία. Το Δημοψήφισμα στην Αλόννησο θα επαναληφθεί μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μετά από συνεννοήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών με την Pepsi, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων "Ο Χάνος".
Τα άκρως entscheidend αποτελέσματα των τοπικών δημοψηφισμάτων ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως από τον πολιτικό, πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και η Klepsi συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν, θετικά σκεπτόμενοι, να διατηρήσουν το κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Αντίθετα, τα κόμματα της αριστεράς και η Coca Fola διαβλέπουν στροφή των ψηφοφόρων προς τον μεταμοντέρνο συντηρητισμό, καθώς και έκφραση ανησυχίας και αμηχανίας απέναντι στους ατελέσφορους νεωτερισμούς. Τέλος, η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη στο δελτίο τύπου της συγχαίρει το 20% των Ελλήνων που, με την αποχή του, είπε Όχι στην φιέστα των πολυεθνικών και της λματ (= λούμπεν μεγαλο-αστικής τάξης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, τα επόμενα Τοπικά Δημοψηφίσματα θα έχουν ως χορηγό την γνωστή εταιρεία προφυλακτικών Στράικ ("Φοράει Στράικ και... Καρφώνει").

Στους πίνακες που ακολουθούν, παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα των τοπικών δημοψηφισμάτων. Στις περιπτώσεις όπου δεν συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 15 Αυγούστου.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ KLEPSI FAX 1996


Περιφέρεια Κρήτης
Θέμα: Η απαγόρευση της οπλοχρησίας κατά τις ώρες κοινής ησυχίας (2 με 5 μμ, και 11 μμ με 6 πμ).

Έλαβαν:
"Να μην απαγορευθεί" 49%
"Να συνεχίσει να επιτρέπεται" 33%
Λευκό 13%

Σχόλια: Οι πολέμιοι της απαγόρευσης κατέβηκαν με χωριστά ψηφοδέλτια αναλόγως της κομματικής τους τοποθέτησης. Γι'αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης έδρασαν συνωμοτικά, δεν έκαναν επισήμως γνωστό το όνομα του συνδυασμού τους, και το ποσοστό τους υπολογίζεται (από τους γνωρίζοντες πρακτική αριθμητική) σε περίπου 5%.
Νομός Δωδεκανήσου
Θέμα: Η αύξηση των νησιών σε δεκατρία

Έλαβαν:
Ναι........................32%
Όχι........................68%

Σχόλια: Η πρόταση του κ.Ζίγδη για αναγνώριση του Καστελλόριζου ως δέκατου τρίτου νησιού του νομού απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δωδεκανησιακού λαού. Ο κ. Ζίγδης υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με νέα πρόταση δημοψηφίσματος για την δημιουργία Νομού Καστελλόριζου.


Κοινότητα Πικερμίου
Θέμα: Το όνομα του νεογέννητου σκύλου του διακεκριμένου ζωόφιλου συντοπίτη μας.

Έλαβαν:
Μαξ 35%
Μπόμπυ 29%
Ντορής 20%
Δημήτρης 10%
Διαμαντής 6%

Σχόλια: Ουδέν.


Δήμος Αγίων Αναργύρων
Θέμα: Το νέο χρώμα του Δημαρχείου

Έλαβαν:
Μπεζ 32%
Λαχανί 27%
Τυρκουάζ 22%
Σωμόν 7%
Σάπιο Μήλο 4%
Μωβ του Μώλωπα 3%
Αναποφάσιστος Ανανάς 2%
Λευκό (χρώμα) 2%
Λευκό (ψηφοδέλτιο) 1%

Σχόλια: Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η ψηφοφορία. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης για το Τυρκουάζ Δημαρχείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα προτείνει στους ψηφοφόρους του για τον δεύτερο γύρο.


Δήμος Αθηναίων
Θέμα: Η μετονομασία της Πλατείας Ομονοίας προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου - Η επιλογή του ονόματος ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση με τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Πανεπιστημίου), Βενιζέλου Ελευθερίου (πρώην Αιόλου), Ε. Βενιζέλου (πρώην Αθηνάς), Βενιζέλου Ε. (πρώην Αγίου Κωνσταντίνου), και Ε.Β. (πρώην 3ης Σεπτεμβρίου).

Έλαβαν:
Λευτέρη Βενιζέλου 35%
Λευτέρη, Λευτεράκη 29%
Μπένυ δε Γκρηκ 16%
Σλόμπονταν Βενιζέλου 12%
Βασιλέως Κωνσταντίνου 8%
(φανατικοί αντιβενιζελικοί)

Σχόλια: Στο επόμενο δημοψήφισμα του Δήμου Αθηναίων θα αναζητηθεί η νέα ονομασία των οδών Σταδίου και Πειραιώς προς τιμήν του μεγάλου Κρητικού Εθνάρχη.


27 Νησιά και 205 Παραθαλάσσιοι Δήμοι και Κοινότητες
Θέμα: Η καθιέρωση υποχρεωτικής αναλογίας 1 προς 2 σε κοκτέιλ περιέχοντα βότκα, ουίσκι, τζιν και ρούμι.

Έλαβαν:
Ναι 53%
Όχι 31%
Δεν ξέρω 16%
Ναι-Όχι-Δεν-Ξέρω 14%
Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε 8%
Λευκό 5%
Ροζέ 3%
Κοκκινέλι 2%

Σχόλια: Τα αποτελέσματα είναι εύγλωττα. Το άθροισμα των ψήφων είναι 134%, πράγμα που αποδεικνύει την μεγάλη αγάπη όχι μόνο των ψηφοφόρων, αλλά και των "νηφάλιων" καταμετρητών, προς το αλκοόλ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ψηφοφορία στην Αλόννησο, μετά το κύμα συμπάθειας προς τους ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων μπαρ (οπαδών του "Όχι").

CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.