Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Πολιτκή

Exit Poll

Ενα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων εκλογών ήταν οι δημοσκοπήσεις των ψηφισάντων, γνωστές και ως exit poll. Παρότι κατηγορήθηκαν ως «άχρηστα» (καθώς τα πραγματικά αποτελέσματα γνωστοποιούνται μετά από λίγες μόλις ώρες και άρα «προς τι τόση βιασύνη;») και «παραπλανητικά» (διότι η βιαστική ερμηνεία τους έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις σε όλους), είναι βέβαιο ότι θα καθιερωθούν ως θεσμός (όπως καθιερώνεται οτιδήποτε αυξάνει την τηλεθέαση). Η λαϊκή γλωσσοπλασία αναμένεται μάλιστα να αντικαταστήσει το κακόηχο «έγκζιτπολ» με την ελληνότροπη λέξη «έκζυπο» (το έκζυπο του εκζύπου κ.λπ.). Η λάσπη (η) θα χρησιμοποιεί από τώρα αυτόν τον νεολογισμό προκειμένου να συμβάλει στην ταχύτερη καθιέρωσή του.

Δικαιολογημένα κατηγορήθηκαν τα έκζυπα και, κυρίως, οι βιαστικοί ερμηνευτές τους γιατί έδωσαν εσφαλμένη εικόνα για τα αποτελέσματα. Δεν τονίσθηκε όμως η θετικότατη συμβολή των εκζύπων στην ομοψυχία του ελληνικού λαού, καθώς 87 στους 100 ψηφοφόρους (όσοι ψήφισαν δικομματισμό) ένιωσαν έστω και για λίγο νικητές. Αποψή μας είναι ότι στο μέλλον αυτή η χαρά της νίκης θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, και μάλιστα να διοχετευθεί και σε οπαδούς άλλων κομμάτων, όσο αυτά θα υπάρχουν ακόμη.

Είναι βέβαιο ότι κανένα κανάλι δεν θα ξαναθελήσει να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του προβάλλοντας αποτελέσματα εκζύπων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του. Τα κόμματα όμως, για να διατηρήσουν τους οπαδούς τους σε εγρήγορση και ενθουσιασμό, και επειδή για αυτά δεν τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπιστίας, τίποτα δεν τα εμποδίζει να κάνουν τα δικά τους έκζυπα. Κατά παρόμοιο τρόπο με τις φοιτητικές εκλογές, όπου κάθε παράταξη εμφανίζει τα αποτελέσματα που την συμφέρουν (επιλέγοντας τις σχολές στις οποίες είχε ευνοϊκότερο αποτέλεσμα), και τα κόμματα θα επιλέγουν τις περιοχές όπου τα πήγαν καλύτερα, και έτσι θα βγάζουν τελείως ανακριβή αλλά άκρως συναρπαστικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις περιοχές όπου κάθε κόμμα θα εστιάσει τα δικά του έκζυπα. Σε παρένθεση τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις εν λόγω περιοχές.

ΠαΣόΚ

Καλέντζι Αχαϊας (89%). Τριταία Αχαϊας (76%). Ιτανός Λασιθίου (74%). Ολυμπος Καρπάθου (70%). Ανάφη Κυκλάδων (69%)

ΝουΔού

Ακρίτες Καστοριάς (77%). Οίτυλο Λακωνίας (74%). Νυμφαίο Φλωρίνης (68%). Ανατολική Μάνη (67%). Αλιάκμων Καστοριάς (67%)

ΚουΚουΕ

Εύδηλος Ικαρίας (39%). Ράχες Ικαρίας (38%). Μανταμάδος Λέσβου (29%). Αγ. Κήρυκος Ικαρίας (29%). Αγιάσος Λέσβου (23%)

Συνασπισμός

Οι του Συνασπισμού δεν θέλουν να αισθάνονται νικητές (και να το ήθελαν, δεν δύνανται). Συνεπώς θα χρησιμοποιήσουν αντικειμενικό δείγμα από όλη την Ελλάδα.

ΔήΚΚι

Το ΔήΚΚι καταγγέλλει τα έκζυπα ως πλαστά και κατευθυνόμενα από τα μεγαλοεκδοτικά συγκροτήματα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ηνωμένους Φωτορεπόρτερς. Συνεπώς δεν θα συμμετάσχει σε καμία τέτοια δημοσκόπηση. Μένει να δούμε αν θα (υπάρχει ώστε να) συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.


CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.