Βιογραφικό του Λαμπράκη


Γεννήθηκε το 1912 στην Κερασίτσα της Αρκαδίας.

Από τα εφηβικά του χρόνια επιδόθηκε στον αθλητισμό και ανακηρύχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος και επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αθλήματος αυτού. Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής και το 1943 ίδρυσε την "Ένωση των Ελλήνων Αθλητών" και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων ενίσχυσε τα λαϊκά συσσίτια.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Γυναικολογίας - Μαιευτικής το 1950.

Tο 1957, ανέλαβε τη διεύθυνση του συγκροτήματος Λαμπράκη, ως εκδότης των εφημερίδων 'Το Βήμα' και 'Τα Νέα'.

Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 πολιτεύθηκε με το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος (ΠΑΜΕ), συνασπισμό της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και άλλων αριστερών δυνάμεων και εκλέχθηκε βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η "Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη" και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της έλαβε μέρος σε διεθνείς ειρηνιστικές.

Το 1963, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης, οργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Στις 22 Μαϊου 1963 οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη συγκέντρωση, όπου ανέπτυξε τις θέσεις του για την ειρήνη. Μετά τη λήξη της δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τρίκυκλο και τραυματίστηκε σοβαρά. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Μαϊου, και ο θάνατός του προκάλεσε οξύτατη κρίση στην πολιτική ζωή, αλλά και αγανάκτηση στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.

Κατα την δικτατορία (1967 - 1974), φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες, συνέχισε όμως το διάλογο με το καθεστώς και την έκδοση των εφημερίδων του.

Φίλος της μουσικής και των τεχνών γενικά, και στενός φίλος και θαυμαστής της Μαρίας Κάλλας, ίδρυσε μαζί της τον ομώνυμο θεσμό υποτροφιών.
Το 1980 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής.

Μεταξύ 1988 - 1990 υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στον Στρατό Ξηράς, στο Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών.

Το 1995, εκδίδει το πρώτο τεύχος της λάσπης, το οποίο γίνεται ανάρπαστο, πουλώντας 27 αντίτυπα. Ένα χρόνο αργότερα, μεταφέρει τη λάσπη στο web με απόλυτη επιτυχία.

Το Συγκρότημα Λαμπράκη που, μέχρι σήμερα θεωρείται Ακαδημία της Δημοσιογραφίας, έχει κατηγορηθεί για πολλά. Κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές τόσο σε οικονομικά όσο και σε πολιτικά σκάνδαλα. Ο Λαμπράκης ήταν ένας από τους εκδότες που απάλλαξαν με τη μαρτυρία τους τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά.