Τέχνες
Οικονομία
Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Διασκέδαση
Πολιτική
Υγεία
Γεγονότα
Ανάπτυξη
Κοινωνία
Ταξίδια
Οικολογία
Ιστορία
Μόδα
Εκτύπωση

Λασποσπιτοσελίδα Διασκέδαση

Το σκάκι του 21ου αιώνα


Η λάσπη (η), συνεπής στο σκακιστικό ιδεώδες, σάς παρουσιάζει μια ακόμη υπερπαραγωγή με χρυσοποίκιλτη σκακιέρα, αλαβάστρινα κομμάτια, quartz χρονόμετρο, μεταξωτές σημαίες και (προπαντώς) επιδέξιους παίκτες...


Δύο αιώνες νωρίτερα. Σήμερα, ο κόσμος αλλάζει. Το σκάκι όμως μένει...


ΤΑ ΛΕΥΚΑ

Οσο και αν επιχειρείται ο εξωραϊσμός της, η βασική ιδέα παραμένει: Τα λευκά συμβολίζουν τον δυτικό πολιτισμό και την κυρίαρχη φυλή. (Είναι τυχαίο ότι σε όλα τα σκακιστικά προβλήματα "Τα λευκά παίζουν και κάνουν ματ σε Χ κινήσεις";) Για να μετριαστεί η εντύπωση, τα κομμάτια έχουν μια απόχρωση εκρού.

Οι πύργοι

Στο σχήμα των διδύμων πύργων της Νέας Υόρκης. Προφανής ο συμβολισμός.

Οι αξιωματικοί

Μαυροτετράγωνος: Η φιγούρα έχει μαύρο κεφάλι και πιλίκιο και ονομάζεται "αξιωματικός Πάουελ".

Λευκοτετράγωνος: Εχει κατάλευκο καπελάκι (με μερικές κηλίδες αίματος). Πήρε το μικρό του όνομα από γνωστό απορρυπαντικό με μπλε και πράσινους κόκκους.

Οι ίπποι

Των ίππων επιβαίνουν λασσοφόρος αγελαδάρης και ροπαλοφόρος νεοϋορκέζος αστυφύλαξ.

Ο βασιλεύς

Πρόκειται για τον φέρελπιν 86χρονο μονάρχη του Αφγανιστάν. Επελέγη αφενός για να τρομάξουν (;) οι αντίπαλοι, αφετέρου επειδή, όπως ακριβώς απαιτεί και ο σκακιστικός ρόλος του, ο συγκεκριμένος βασιλιάς μπορεί να περπατήσει μόνο ένα βήμα κάθε φορά (κι αυτό με μπαστούνι).

Ο βασιλεύς γέρασε, ζήτω ο βασιλεύς!

Η βασίλισσα

Η πόπ καλλιτέχνις Madonna στον σημαντικότερο ρόλο της καριέρας της. Εχει την απαιτούμενη δημοτικότητα αλλά και το σωστό όνομα για να ηγηθεί της ομάδας της χριστιανικής Δύσης.

Τα πιόνια

Για τα πιόνια των λευκών προτιμάται η έκφραση "ελεύθερες προσωπικότητες".

ΤΑ ΜΑΥΡΑ

Η ομάδα των μαύρων αυτοπαρουσιάζεται ως η τελευταία ελπίδα του πάλαι ποτέ Τρίτου Κόσμου, του Ισλάμ και της Ανατολής. Θα παίξει εκείνη πρώτη (και όχι η ομάδα των λευκών), κατά παράβαση της πανάρχαιης (και ανατολίτικης) σκακιστικής παράδοσης αλλά προς χάριν του fair play.

Οι πύργοι

Πρόκειται φυσικά για υπερήφανους μιναρέδες. Αντί για μουεζίνηδες, στον εξώστη τους αναρτώνται γιγαντοοθόνες (videowall) που προβάλλουν αδιάλειπτα το Al-Jazeera.

Οι αξιωματικοί

Λευκοτετράγωνος: Γνωστός ως "αξιωματικός Οσάμα". Με χρώματα παραλλαγής και άσπρο τυρμπάν.

Μαυροτετράγωνος: Γνωστός ως "αξιωματικός Αμπντουλάχ". Με κουρδιστήρι για να παραπέμπει στην εθνότητά του. Ο έλληνας ατζέντης του τον φωνάζει Λάζαρο.

Οι ίπποι

Καθαρόαιμα αφγανικά άλογα. Αντέχουν στις κακουχίες. Αναβάτες: ένας μουτζαχεντίν και ένας τουαρέγκ της Σαχάρας.

Ο βασιλεύς

Φέρει τον τίτλο του μουλά και δεν είναι άλλος από τον περιβόητο Ομάρ.

Η βασίλισσα

Με διάταγμα των χορηγών της ομάδας (της γνωστής μάρκας γυαλιών ηλίου Tali-Ban), κρίθηκε ότι η συμμετοχή γυναίκας και μάλιστα βασίλισσας αντίκειται στον ισλαμικό νόμο. Τον σχετικό σκακιστικό ρόλο αναλαμβάνει μαυροντυμένος μασκοφόρος καταζητούμενος για τρομοκρατικές ενέργειες, γνωστός μόνο με το προσωνύμιο "Ανθραξ".


Η βασίλισσα-Ανθραξ με τον αξιωματικό-Αμπντουλάχ
σε ευτυχισμένη οικογενειακή στιγμή


Τα πιόνια

Για τα πιόνια των μαύρων προτιμάται η έκφραση "μαχητές". Οι ιθύνοντες των λευκών όμως επιμένουν να τους αποκαλούν τρομοκράτες.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ - ΑΜΥΝΕΣ

Το γκαμπί Αττα

Σε διαδοχικές κινήσεις, οι δύο ίπποι των μαύρων θυσιάζονται, αφού όμως πρώτα πάρουν τους δύο πύργους των λευκών.

Το άνοιγμα Μουσάραφ

Φαινομενικά πρόκειται για κλείσιμο παρά για άνοιγμα. Το επιφανέστερο πιόνι των λευκών κλείνεται, καθώς απειλείται ταυτόχρονα από τον λευκό αξιωματικό των μαύρων (τον μαύρο τον "έκοψε" πολύ νωρίς το γηραιότερο λευκό πιόνι, ο γερο-Μπουλέντ), την βασίλισσα-Ανθρακα και τους δύο πύργους-μιναρέδες. Ομως, ο αξιωματικός-Πάουελ εκμεταλλεύεται το κενό και κάνει σαχ, ενώ ο άλλος αξιωματικός των λευκών (αυτός με τους κόκκους) "καρφώνει" ένα πιόνι καλυμμένο με τραπεζομάντηλο, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι το πιόνι είναι επίσης λευκό (προφανώς φταίει το τραπεζομάντηλο).


Ο καρφώνων (δεξιά) και ο καρφωνόμενος

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ

Ο συντάκτης του παρόντος είναι προφανώς άσχετος με τα σκακιστικά. (Συγχέει το ροκέ με το τζαζέ και το "ζ'αντούμπ" με τον Γιακούμπ.) Αν θέλετε να απολαύσετε μια πραγματική παρτίδα παρουσιασμένη από τον Μέγα Μύστη Ζάκμαν (και σκηνοθετημένη από τον Τάσο Μπιρσίμ), κάντε κλικεδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΤΕΧΝΕΣ : ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΞΕΡΑΝ!!!
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ : ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΥΓΕΙΑ : ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ : ΠΑΡΑΜΥΘΙ Το γουρούνι και τα τρία λυκάκια

ΤΑΞΙΔΙΑ : ΣΤΟ ΠΑΡΑ-ΤΡΙΧΑ ΓΛΙΤΩΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ : ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.;

CreditsAdvertising - Λασποφιλία - Γράμματα Αναγνωστών

Copyright ©Λάσπη(η) 1995-2002 Laspi(h) - All rights reserved.